刘菲

女,1989年出生,陕西华阴人。2012年毕业于西安电子科技大学,获学士学位。目前就读于兰州大学信息科学与技术学院,计算机技术专业,UAIS实验室语音组成员。

主要研究的问题是抑郁患者的语音识别,重点在于实验设计和特征选择,也包括一些语音信号分析问题。抑郁症患者和正常人在语音信号上存在差异,通过合理的实验设计和信号分析,以及模式识别等手段,期望找到有效区分这两类人群的语音特征,进一步还要用语音信号来衡量抑郁的严重程度,以非侵入式的、很方便即可获取的声音信号实现抑郁症的辅助诊断。

邮箱:fliu14@lzu.com

Fei Liu

was born in 1989 in Shaanxi. She received in the B.S. degree from XiDian university of China, in 2012. She is currently working towerd the M.S. degree at LanZhou University, at UAIS lab as a member of Speech Group.

She is currently studying on the detection of depression in speech. She focuses on experimental design and feature selection. There are some differences in speech between depressed and normal people. It is expected to find key acoustic features to measure depression level and to develop a computer-aided diagnostic system.

E-mail:fliu14@lzu.com

lf