胡斌

1_110818191651_1

胡斌

教授,国家‘千人计划’入选者,国家特聘专家,973首席科学家,甘肃省领军人才;现任兰州大学信息科学与工程学院院长,IET Fellow;瑞士苏黎世联邦理工学院客座教授。co-chairs of IEEE SMC TC on Cognitive Computing;教育部计算机学科教指委委员;国家自然科学基金委信息科学部计算机科学专家评审组成员,国际社会神经科学中国分会副主席,Web Intelligence Consortium (WIC)中国分会理事等。
主要研究领域为心理生理计算、普适计算、协同工作技术和语义网。在欧盟、英国和中国主持了多个科研项目:英国高等教育研究基金“基于移动平台的生物传感关键技术”项目;欧盟框架7重大研究计划“普适精神健康”项目;主持国家“973”计划项目“基于生物、心理多模态信息的潜在抑郁风险预警理论与生物传感关键技术的研究”,国家自然科学基金重大国际合作项目“基于生物信息反馈的普适心理干预关键问题的研究”以及国家自然科学基金面上和科技部国际合作等国家基金。参与了‘973’课题“航天员长期在轨飞行认知能力变化规律的研究”以及科技部、国家外专局等项目。
在Science(supplement)、Journal of Alzheimer’s Disease 、PLoS One、PLoS Computational Biology、IEEE Intelligent Systems、IEEE Transactions on Information Technology in Biomedicine、IEEE Transactions on Systems, Man and Cybernetics、World Wide Web Journal、AAAI、UbiComp、ICONIP等国内外学术期刊及国际学术会议上发表论文100余篇,出版英文专著3部。担任了如Brain Informatics, CSCW, UbiComp等60多个国际会议主席或组委会主席,并应40多个国际会议和高水平大学的邀请做主题演讲。任IEEE Trans. Affective Computing,IET Communications,Cluster Computing,Wireless Communications and Mobile Computing,The Journal of Internet Technology,Wiley’s Security and Communication Networks等多个SCI收录国际期刊编委。

Prof. Dr. Bin Hu

Prof. Dr. Bin Hu is currently professor, dean in the School of Information Science and Engineering, Lanzhou University, adjunct professor in Tsinghua University, P. R. China, and guest professor in ETH Zurich, Switzerland. He is also IET Fellow, co-chairs of IEEE SMC TC on Cognitive Computing, and Member at Large of ACM China, Vice President of International Society for Social Neuroscience (China committee) etc.

His work has been funded as a PI by the Ministry of Science and Technology, National Science Foundation China, European Framework Programme 7, EPSRC, and HEFCE UK, etc, also, published more than 100 papers in peer reviewed journals, conferences, and book chapters including Science (Suppl.), Journal of Alzheimer’s Disease, PLoS One, PLoS Computational Biology, IEEE Trans., IEEE Intelligent Systems, AAAI, BIBM, EMBS, CIKM, ACM SIGIR, etc. He has served as Chairs/Co-Chairs in many IEEE international conferences/workshops, and associate editors in peer reviewed journals on Cognitive Science and Pervasive Computing, such as IEEE Trans. Affective Computing、Brain Informatics, IET Communications、Cluster Computing、Wireless Communications and Mobile Computing、The Journal of Internet Technology、Wiley’s Security and Communication Networks, etc.